Ako odstrániť schodiskové bariéry?

Zaujíma vás ako by ste mohli vašim imobilným blízkym uľahčiť presuny po schodisku? V tom prípade ste na správnom mieste! Riešení pre odstránenie schodiskových bariér máme hneď niekoľko. Výber konkrétneho riešenia záleží od typu zdravotného postihnutia osoby, ktorá potrebuje pomôcť pri presune. Samozrejme, dôležitým kritériom je aj typ schodiska, po ktorom chcete uľahčiť presuny.

Pomoc pre osoby, ktoré majú obmedzenú mobilitu

Máte vo svojom okolí osobu, ktorá je schopná spraviť iba pár krokov a nedokáže udržať stabilitu? Zabezpečte im bezpečnosť pri presunoch, pri ktorých nebudú hroziť pády pod vplyvom gravitačnej sily. Zabránite tak nepekným zraneniam a možným zlomeninám.

So zníženou pohyblivosťou, ktorá je zapríčinená tím, že sa osoba so zdravotným postihnutím bojí prekonávať schody po vlastných, prichádza vedľajší faktor a tým je ochabovanie svalstva a nadobudnutie obezity. Čo nie vhodne pôsobí aj na ostatné faktory, ktoré ovplyvňujú zdravie osoby. Okrem toho sa sociálny život zredukuje z častých návštev svojich blízkych a spoločenského života vonku sa svet mení na štyri steny a jeden televízor.

Ako môžem pomôcť osobe s obmedzenou mobilitou prekonávať bariéry?

Vďaka kompenzačným zákonom máte nárok na získanie štátneho príspevku od úradu práce sociálnych vecí a rodiny na zdvíhacie zariadenie, ktoré vám zabezpečí presun po schodisku tak, aby ste sa mohli slobodne a bezpečne presúvať každý deň, kedykoľvek, keď budete potrebovať. Tak poďte s nami nájsť vhodné riešenie pre schodiskové bariéry.

11 000

spokojných klientov, ktorým pomáhame s pohybom a samostatnosťou

Ako získať štátny finančný príspevok?
Pomôžeme vám s doplatkom k štátnemu príspevku.

V našej ponuke nájdete rôzne typy zdvíhacích zariadení, ktoré majú rovnaký účel – uľahčiť presuny po schodisku bez fyzickej námahy. Odlišujú sa typom používania – každé zariadenie je vhodné pre iný typ zdravotného postihnutia alebo iný druh bariéry. Pri výbere zdvíhacieho zariadenia je dôležitá otázka, ako sa osoby môžu a plánujú cez danú bariéru presúvať.

Osoba so zníženou mobilitou sa presúva nestabilne, prípadne za pomoci pomôcky

Stoličkový výťah

Pre osoby, ktoré sú schopné pohybovať sa za pomoci chodítka, barly alebo iných pomôcok, ktoré im umožňujú chôdzu napriek ich zníženej mobilite je ideálnou pomôckou stoličkový výťah. Na toto zariadenie si môžu ľahko sadnúť a bezpečne ich prevezie po schodisku.

Stoličkový výťah sa skladá zo sedačky, ktorá je ukotvená o pohon pripevnený o dráhu, po ktorej sa presúva. Dráha sa najčastejšie montuje na vnútornej strane schodiska a môže byť tvarovaná tak, že dokáže prekonávať aj rôzne zákruty. Stoličkový výťah je tak vhodný pre rovné i točené schody. Táto pomôcka sa dá namontovať do drevených, betónových, tehlových i železných schodov. Dráha sa pre stoličkový výťah vyrába na mieru.

Pre koho je stoličkový výťah vhodným riešením?
  • Pre osoby, ktoré sa presúvajú za pomoci barlí a chodítka.
  • Pre vnútorné i vonkajšie schodisko.
  • Do domácnosti i do priestorov verejných inštitúcii.
  • Pre úzke schodiská.
  • Pre atypické a náročné schodiská.

Osoba so zníženou mobilitou je odkázaná na invalidný vozík

Má osoba vo vašom okolí problém presadať? Presúva sa priamo na invalidnom vozíku? V tom prípade je vhodnejšie zvoliť iné typy zdvíhacích zariadení.

Šikmá schodisková plošina

Táto pomôcka zabezpečí osobám úplnú samostatnosť pri presunoch. Šikmé schodiskové plošiny sú samo ovládateľné a zároveň ich môžu ovládať aj asistenčné osoby.

Po schodisku sa šikmá schodisková plošina posúva po dráhe, ktorá sa upevňuje do steny alebo na podpornú konštrukciu – stĺpiky. V našej ponuke nájdete jedine dráhy z nehrdzavejúcej ocele tej najvyššej kvality.

Schodisková plošina je založená na špeciálnej podlahe, ktorá umožňuje imobilným osobám presuny. Šikmá plošina sa po schodisku presúva za pomoci dráhy, ktorá sa montuje na stenu alebo na špeciálne stĺpiky. Táto pomôcka má veľmi tichý chod. Bezpečnosť je zaistená bezpečnostným snímačom a prvkom. V prípade, že sa po schodisku presúvajú iné osoby, šikmá plošina zastane. Taktiež zastaví aj v prípade, ak sa pod jej podlahou nachádza nejaký predmet.

Najtenšia šikmá schodisková plošina na trhu je GTL E, od spoločnosti Gangstar list, s ktorou spolupracujeme na jej vývoji. Šikmá schodisková plošina GTL E zaberá iba 24 cm od steny, keď je podlaha zatvorená. Dráha poistkovej plošiny je oveľa tenšia ako napríklad pri GTL 30, čím sa ušetria ďalšie cenné centimetre, ktoré sú veľmi vítané pri limitovaných priestoroch schodiska a priestoru pred schodiskom.

Pre koho je šikmá schodisková plošina vhodným riešením? 
  • Pre osoby, ktoré sa presúvajú za pomoci invalidného vozíka.
  • Pre všetky typy schodísk s rozmermi nad 950 mm.
  • Pre vnútorné i vonkajšie schodiská.
  • Pre schodiskové bariéry v domácnosti i vo verejných inštitúciách.
  • Pre atypické a náročné schodiská.

Šikmá plošina sa ovláda samostatne alebo s diaľkovým ovládaním za pomoci asistenta. Najväčšou výhodou je, že umožňuje klientovi priamy presun bez toho, aby si musel presadať zo svojho vozíka.

Schodolez – prenosné zdvíhacie zariadenie

Pokiaľ je osoba odkázaná na invalidný vozík, môžeme jej veľmi výrazne uľahčiť spôsob presunu po schodoch aj pomocou prenosného zdvíhacieho zariadenia schodolez. Táto pomôcka sa pripína o invalidný vozík, dokonca kolieskový schodolez sa dá používať aj so sedátkom.

Pásový schodolez

Táto pomôcka je najvhodnejším riešením pre rovné schodiská, pričom dokáže prekonávať aj veľa poschodí.

Pre presun po rovných plochách používa táto pomôcka výsuvné kolieska. To umožňuje jednoduchý presun na medzi podestách. V mnohých prípadoch sú rovné plochy medzi schodiskami dlhšie. V tých prípadoch výsuvné kolieska veľmi oceníte, ale zídu sa vám aj pri otáčaní sa na medzi podestách. Jediným problémom pásových schodolezov je, že sa nimi nedá pohybovať po atypických alebo točených schodiskách. Pásy sa vedia pohybovať iba rovno – dopredu a dozadu.

Ovládanie nie je náročné. Asistent ovláda schodolez za pomoci tlačidiel, ktoré sa nachádzajú na ovládacom paneli. Pásy sa zachytávajú o hrany schodov a presúvajú osobu na vozíku priamo hore a dole po schodisku. Celý princíp je založený na ťažisku, ktoré sa nachádza na vyznačenom mieste. Vďaka ťažisku sa pri správnom používaní schodolezy ovládajú naozaj ľahko.

Všetky schodolezy obsahujú batérie, ktoré je potrebné nabíjať. Schodolezy by sa mali nabíjať minimálne raz do mesiaca. Pokiaľ sa schodolezy používajú pravidelne, ideálne je nabíjať ich vždy po použití.

Schodolez Sherpa N958

Najľahšie ovládateľný a najpohodlnejší schodolez. Vďaka funkcii, ktorá umožňuje elektronické preklápanie nepozná na trhu konkurenciu v ľahkosti ovládania. Tento schodolez zvládne obsluhovať aj menej fyzicky zdatná osoba. Schodolez N958 je ideálnou pomôckou aj v prípade, že na vozíku je pán s väčšou hmotnosťou a asistuje mu štíhla pani.

Potrebujete poradiť?

Máte otázky alebo potrebujete poradiť?

Náš tím SPIG je tu pre vás. Neváhajte sa na nás obrátiť v prípade otázok o našich zariadeniach, inštalácii alebo čohokoľvek iného.

Vaše bydlisko, prípadne miesto realizácie
*
Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Mohlo by vás zaujímať