Peňažný príspevok na úpravu bytu, domu a garáže

So zmenou životnej situácie je potrebné prispôsobiť bývanie tak, aby bolo imobilným osobám a osobám so zníženou pohybovou aktivitou čo najviac komfortné. Vedeli ste, že financovanie úpravy bytu, domu alebo garáže môžete využiť štátny peňažný príspevok? Dokonca od augusta štát zvýšil jeho sumu. Všetky dôležité a prospešné informácie k využitiu peňažného príspevku na úpravu bytu, domu alebo garáže sme pre vás zhrnuli v tomto článku.

Ako môžem získať peňažný príspevok na úpravu bytu, domu alebo garáže?

V prvom rade sa zisťuje či má ZŤP osoba v byte alebo v rodinnom dome trvalý pobyt. V prípade záujmu o získanie peňažného príspevku na úpravu garáže sa zisťuje či je ZŤP osoba vlastníkom garáže alebo či je garáž súčasťou nájomného bytu a nie je súčasťou celoročnej pobytovej sociálnej služby. Peňažný príspevok na úpravu bytu alebo peňažný príspevok na úpravu rodinného domu možno poskytnúť aj na úpravu príslušenstva bytu alebo rodinného domu.

Kto má nárok na získanie peňažného príspevku na úpravu bytu, domu alebo garáže?

Peňažný príspevok môže získať ŤZP osoba, ktorá je podľa komplexného posudku odkázaná na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže. Cieľom úpravy je dosiahnutie bezbariérovosti a zvýšenie schopnosti fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím premiestňovať sa, orientovať sa, dorozumievať sa alebo zabezpečiť si sebaobsluhu.

Za bariéry v byte, bytovom dome, rodinnom dome a v garáži sa považujú prekážky, ktoré ZŤP osoba nie je v dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia schopná prekonať, a v dôsledku ktorých nie je schopná sa premiestňovať, orientovať, dorozumievať a zabezpečiť si sebaobsluhu rovnakým spôsobom ako fyzická osoba bez zdravotného postihnutia, rovnakého veku a pohlavia a za rovnakých podmienok.

Čo všetko sa považuje za úpravu bytu, domu alebo garáže?

Podľa zákona sa za úpravy, na ktoré možno použiť peňažný príspevok, považujú tieto činnosti:

  • úprava vstupu do bytového domu,
  • úprava prístupu do bytu,
  • úprava prístupu k výťahu,
  • úprava vstupu do rodinného domu,
  • úprava prístupu do rodinného domu,
  • úprava vstupu do garáže,
  • úprava prístupu do garáže,
  • zmeny, ktorými sa upravuje existujúce zariadenie v byte, rodinnom dome alebo garáži.

Na aké činnosti sa nevzťahuje využitie peňažného príspevku?

Za úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže nemožno považovať vybudovanie nového objektu, alebo zariadenia, ktorými sú kúpeľňa, WC, plyn, kanalizácia, vodovod. Ďalej sa vylučujú úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže rovnakého druhu z dôvodu opotrebovania existujúceho zariadenia, alebo prekročenia životnosti existujúceho zariadenia, a tiež aj z dôvodu opotrebovania úpravy či prekročenia životnosti úpravy.

Aká je výška peňažného príspevku na úpravu byt, domu alebo garáže?

Výška peňažného príspevku na úpravu bytu, peňažného príspevku na úpravu rodinného domu alebo peňažného príspevku na úpravu garáže sa určuje percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny potrebnej úpravy a príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Pri určení výšky peňažného príspevku sa zohľadňuje cena stavebných prác, stavebných materiálov a zariadení najviac v sume ustanovenej v zozname stavebných prác, stavebných materiálov a zariadení.

Úhrn poskytnutých peňažných príspevkov na úpravu bytu a peňažných príspevkov na úpravu rodinného domu v období siedmich rokov nesmie presiahnuť 13 277,58 € a úhrn peňažných príspevkov na úpravu garáže v období siedmich rokov nesmie presiahnuť 1 659,70 €.

Ak sú viaceré fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím odkázané na úpravu toho istého bytu, rodinného domu alebo garáže, výška peňažného príspevku na úpravu bytu, peňažného príspevku na úpravu rodinného domu, alebo peňažného príspevku na úpravu garáže sa určí na každú ZŤP osobu z obstarávacej ceny úpravy, ktorá pripadá pomerne na každú z nich.

Podľa čoho sa poskytne príspevok na úpravu, ak spĺňam všetky zákonom dané podmienky?

Peňažný príspevok sa poskytuje na základe dokladu o cene úpravy bytu, domu alebo garáže predložením predfaktúry, alebo faktúry. Tento doklad musí vyhotoviť fyzická alebo právnická osoba, ktorej predmetom činnosti je vykonávanie úprav, alebo osobou, ktorá vykonávanie úprav zabezpečí prostredníctvom odborne spôsobilej osoby.

Žiadosť o priznanie peňažného príspevku sa podáva písomne na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, pričom žiadosť musí obsahovať odôvodnenie. Toto tlačivo získate na príslušnom úrade. K žiadosti je potrebné doložiť lekársky nález nie starší ako šesť mesiacov a ostatné doklady, ktoré úrad vyžaduje.

Ako dlho trvá vybavenie žiadosti o peňažný príspevok na úpravu bytu, domu alebo garáže?

Riešenie každej žiadosti je individuálne. Lehota na vypracovanie posudku je 60 dní od začatia konania a lehota na vyhotovenie rozhodnutia je 30 dní od vyhotovenia posudku. Ak nemôže príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vzhľadom na okolnosti prípadu rozhodnúť v uvedenej lehote, rozhodnutie sa môže predĺžiť najviac o 30 dní.

Kedy vzniká nárok na peňažný príspevok a jeho výplatu?

Nárok na príspevok vzniká vydaním právoplatného rozhodnutia príslušného úradu. Peňažný príspevok na úpravu bytu, domu alebo garáže sa vypláca v hotovosti, alebo bezhotovostným prevodom na účet ŤZP osoby, prípadne na účet osoby, ktorú ŤZP poverila.

Dokedy musím vykonať úpravy po priznaní príspevku?

Úpravu bytu, rodinného bytu alebo garáže ste povinný vykonať do 9 mesiacov od poskytnutia peňažného príspevku najneskôr však do 12 mesiacov odo dňa poskytnutia tohto peňažného príspevku, ak úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže nemožno vykonať z dôvodov na strane osoby, ktorá vykonáva úpravy.

Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytol peňažný príspevok na úpravu bytu, peňažný príspevok na úpravu rodinného domu alebo peňažný príspevok na úpravu garáže, vykoná vyúčtovanie tohto peňažného príspevku do 30 dní od skončenia úpravy.

Čo ak sa výsledná cena úpravy odlišuje od pôvodnej cenovej ponuky, na základe ktorej sa priznal peňažný príspevok?

Ak cena vykonanej úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže je vyššia ako cena, na ktorej základe bol poskytnutý peňažný príspevok, tak sa vyplatí rozdiel medzi výškou priznaného peňažného príspevku na základe dokladu o cene úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže a výškou peňažného príspevku určeného na základe dokladu o vykonanej úprave bytu, rodinného domu, alebo garáže najneskôr do 30 dní od právoplatnosti rozhodnutia.

Súčet výšky peňažného príspevku na úpravu bytu, peňažného príspevku na úpravu rodinného domu alebo peňažného príspevku na úpravu garáže poskytnutého na základe dokladu o cene úpravy a vyplateného rozdielu nesmie spolu s peňažnými príspevkami poskytnutými ZŤP osobe v období siedmich rokov prevýšiť sumu 13 277,58 €.

Ak je cena vykonanej úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže nižšia ako cena, na ktorej základe bol poskytnutý peňažný príspevok, tak ZŤP osoba je povinná vrátiť rozdiel medzi výškou priznaného peňažného príspevku na úpravu na základe dokladu o cene úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže a výškou peňažného príspevku určeného na základe dokladu o cene vykonanej úpravy bytu, rodinného domu, alebo garáže najneskôr do 30 dní od právoplatnosti rozhodnutia.

Kedy je možné požiadať o ďalší príspevok?

Ďalší peňažný príspevok je možné znovu poskytnúť po vyúčtovaní predchádzajúceho peňažného príspevku na úpravu bytu, peňažného príspevku na úpravu rodinného domu alebo peňažného príspevku na úpravu garáže.

V akých prípadoch úrad žiada vrátenie poskytnutého príspevku?

ZŤP osoba je povinná vrátiť peňažný príspevok na úpravu bytu, peňažný príspevok na úpravu rodinného domu alebo peňažný príspevok na úpravu garáže, prípadne ich pomernú časť, v prípade ak:

  • sa úpravy na rodinnom byte, dome alebo garáži neuskutočnili v rozsahu uvedenom v komplexnom posudku vypracovanom podľa § 15 ods. 1,
  • zmení trvalý pobyt alebo nevyužíva byt, rodinný dom, alebo garáž, na úpravu ktorých jej bol poskytnutý peňažný príspevok pred uplynutím siedmich rokov od poskytnutia týchto peňažných príspevkov.

Máte ďalšie otázky s financovaním úpravy automobilu?

Potrebujete poradiť?

Máte otázky alebo potrebujete poradiť?

Náš tím SPIG je tu pre vás. Neváhajte sa na nás obrátiť v prípade otázok o našich zariadeniach, inštalácii alebo čohokoľvek iného.

Vaše bydlisko, prípadne miesto realizácie
*
Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky