Peňažný príspevok na kúpu auta

Automobily sú v dnešnej dobe našou neoddeliteľnou súčasťou. Využívame ich každý deň, či už pri presunoch do práce, k doktorovi, na nákupy alebo na ceste za oddychom do prírody. Pre maximálne pohodlie a bezpečnosť imobilných je však dôležité, aby boli upravené a prispôsobené všetkým potrebám.

Vieme, že tieto úpravy sú finančne náročné, no potešíme vás! Na úpravu automobilu pre imobilných môžete získať štátny peňažný príspevok.

Ako môžem získať peňažný príspevok na úpravu automobilu?

V prvom rade sa zisťuje, či ste odkázaný na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom. Túto skutočnosť preveruje príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Okrem otázky odkázania na vlastný automobil inštitúcia zisťuje frekvenciu využívania automobilu. Preveruje sa či automobil využívate minimálne dvakrát za týždeň na prepravu na určené miesta ako sú školské zariadenia, pracovisko, domov sociálnych služieb, denné centrá a iné špecializované zariadenia.

Čo znamená byť „odkázaný na individuálnu prepravu“?

Podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia je ŤZP osoba odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, ak nie je schopná:

  • Premiestniť sa k vozidlu verejnej hromadnej dopravy osôb (autobus, vlak, trolejbus, električka,) a späť.
  • Nastupovať do vozidla verejnej hromadnej dopravy osôb, udržať sa v ňom počas jazdy a vystupovať z takéhoto vozidla.
  • Zvládnuť inú situáciu vo vozidle verejnej hromadnej dopravy osôb, najmä z dôvodu poruchy správania pri duševných ochoreniach, vertebrobasilárnej insuficiencie s ťažkými závratmi, straty dvoch končatín, kardiopulmonálnej (srdcovo-pľúcnej) nedostatočnosti ťažkého stupňa alebo ťažkej poruchy sfinkterov (zvieračov konečníka).

Musím byť zamestnaný, aby som dostal peňažný príspevok na auto?

V čase podania žiadosti ŤZP osoba nemusí byť zamestnaná. Avšak v žiadosti musí preukázať, že bude zamestnaná, bude sa jej poskytovať sociálna služba v zariadení sociálnych služieb alebo bude navštevovať školské zariadenie. Taktiež musí preukázať, že bude využívať osobné motorové vozidlo najmenej dvakrát do týždňa na účely prepravy do zamestnania, školy, domova sociálnych služieb, špecializovaného zariadenia alebo denného stacionára.

Preukazovanie týchto skutočností sa potvrdzuje písomným dokladom od budúceho zamestnávateľa, školy či sociálneho zariadenia. Upozorňujeme však, že peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla je možné priznať aj vtedy, ak sa osoba s ŤZP prepravuje najmenej jedenkrát v týždni z a do domova sociálnych služieb alebo podobného zariadenia. Taktiež je príspevok možné uznať aj v prípade, keď ŤZP osoba navštevuje školské zariadenie najmenej dvakrát v mesiaci v prípade individuálneho študijného plánu alebo ubytovania v internáte.

Aká je výška peňažného príspevku na kúpu osobného motorového vozidla?

Peňažný príspevok sa poskytuje v dvoch sumách.

  • Na kúpu automobilu bez automatickej prevodovky je možné poskytnúť príspevok najviac do výšky 13 277,58 €.
  • V prípade kúpy automobilu s automatickou prevodovkou je možné poskytnúť peňažný príspevok do výške 16 596,96 €.

Cena osobného motorového vozidla sa zohľadňuje najviac v sume 26 555,14 €. Ak si osoba s ŤZP zakúpi drahšie vozidlo, pri výpočte výšky príspevku mu úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zohľadní len uvedenú maximálnu sumu.

Pri kúpe automobilu s automatickou prevodovkou úrady preverujú či je podľa komplexného posudku ŤZP osoba odkázaná na automobil s automatickou prevodovkou (napr. má ochrnuté nohy) a má oprávnenie na vedenie osobného motorového vozidla, teda že je držiteľom vodičského preukazu.

V prípade, že si viaceré osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré sú odkázané na individuálnu prepravu osobným automobilom, zabezpečujú kúpu jedného osobného motorového vozidla (napr. manželia s ŤZP), výška peňažného príspevku na kúpu osobného motorového vozidla sa určí pre každú osobu z časti ceny,  ktorá pomerovo pripadá na každú z nich.

Je peňažný príspevok na úpravu automobilu limitovaný vekom?

Nie, poskytnutie peňažného príspevku nie je limitované vekom.

Kedy úrad neprizná príspevok na kúpu automobilu?

Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla sa neprizná ak osoba s ŤZP nespĺňa všetky vyššie spomenuté podmienky. Taktiež nie je peňažný príspevok uznaný v prípade ak:

  • chcete kúpiť vozidlo staršie ako päť rokov,
  • kúpite vozidlo pred schválením žiadosti,
  • váš príjem a príjem spoločne posudzovaných osôb presiahne sumu päťnásobku životného minima.

Podľa čoho sa poskytne príspevok na kúpu automobilu ak spĺňam všetky zákonom dané podmienky?

Peňažný príspevok sa poskytuje na základe dokladu o cene osobného automobilu predložením predfaktúry alebo faktúry. Tento doklad musí vyhotoviť fyzická alebo právnická osoba, ktorá vyrába, predáva, distribuuje alebo upravuje osobné motorové vozidlá.

Žiadosť o priznanie peňažného príspevku sa podáva písomne na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, pričom žiadosť musí obsahovať odôvodnenie. Toto tlačivo získate na príslušnom úrade. K žiadosti je potrebné doložiť lekársky nález nie starší ako šesť mesiacov a ostatné doklady, ktoré úrad vyžaduje.

Ako dlho trvá vybavenie žiadosti o peňažný príspevok na kúpu automobilu?

Riešenie každej žiadosti je individuálne. Lehota na vypracovanie posudku je 60 dní od začatia konania a lehota na vyhotovenie rozhodnutia je 30 dní od vyhotovenia posudku. Ak nemôže príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vzhľadom na okolnosti prípadu rozhodnúť v uvedenej lehote, rozhodnutie sa môže predĺžiť najviac o 30 dní.

Kedy vzniká nárok na peňažný príspevok a jeho výplatu?

Nárok na príspevok vzniká vydaním právoplatného rozhodnutia príslušného úradu. Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla sa vypláca v hotovosti alebo bezhotovostným prevodom na účet ŤZP osoby alebo na účet osoby, ktorú ŤZP poverila.

Dokedy si musím kúpiť auto po priznaní príspevku?

Automobil si môžete kúpiť do troch mesiacov, najneskôr však do 12 mesiacov odo dňa poskytnutia príspevku. Pokiaľ na strane dodávateľa automobilu nastane prekážka, kvôli ktorej nebude možné zakúpiť osobný automobil v stanovenej lehote, ŤZP osoba je povinná predložiť príslušnému úradu potvrdenie o skutočnosti, že si nemôže kúpiť auto v lehote troch mesiacov od poskytnutia peňažného príspevku.

Kedy je možné požiadať o ďalší príspevok?

Ďalší peňažný príspevok je možné znovu poskytnúť, v prípade že od právoplatnosti rozhodnutia o priznaní predchádzajúceho peňažného príspevku na kúpu automobilu uplynulo najmenej sedem rokov a zároveň:

  • sa osoba s ŤZP zaviaže, že osobné motorové vozidlo, na ktoré sa poskytol predchádzajúci príspevok, predá do šiestich mesiacov od kúpy nového osobného motorového vozidla alebo
  • osobné motorové vozidlo, na ktoré sa poskytol predchádzajúci príspevok, je vyradené z evidencie motorových vozidiel alebo
  • sa osoba s ŤZP zaviaže, že do šiestich mesiacov od kúpy nového osobného motorového vozidla požiada o jeho vyradenie z evidencie.

Podmienka uplynutia siedmich rokov sa považuje za splnenú aj vtedy, ak osoba s ŤZP vráti peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla alebo jeho pomernú časť.

V akých prípadoch úrad žiada vrátenie poskytnutého príspevku?

Osoba s ŤZP, ktorej sa poskytol peňažný príspevok, je povinná vrátiť tento príspevok alebo jeho pomernú časť, ak:

  • pred uplynutím siedmich rokov od poskytnutia tohto príspevku predá alebo daruje osobné motorové vozidlo alebo je povinná vrátiť osobné motorové vozidlo subjektu, ktorý jej poskytol úver na kúpu osobného motorového vozidla,
  • sa osobné motorové vozidlo nevyužíva na individuálnu prepravu ŤZP osoby,
  • sa ŤZP osobe poskytol peňažný príspevok na základe preukázania, že bude zamestnaná, bude sa jej poskytovať sociálna služba alebo bude navštevovať školské zariadenie a do 12 kalendárnych mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o priznaní príspevku sa tak nestalo.


Máte ďalšie otázky s financovaním úpravy automobilu?

Potrebujete poradiť?

Máte otázky alebo potrebujete poradiť?

Náš tím SPIG je tu pre vás. Neváhajte sa na nás obrátiť v prípade otázok o našich zariadeniach, inštalácii alebo čohokoľvek iného.

Vaše bydlisko, prípadne miesto realizácie
*
Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Mohlo by vás zaujímať