Aké funkcie má stropný zdvihák Ergolet Luna?

Doplnili ste svoju domácnosť alebo pracovisko o novú pomôcku pre uľahčenie presunov imobilných – stropný zdvihák Ergolet Luna? Neviete s touto pomôckou ešte dobre manipulovať? Ničoho sa nemusíte báť, ovládanie tejto pomôcky je veľmi jednoduché.

V tomto článku nájdete kompletnú inštruktáž, vďaka ktorej dokonalo spoznáte toto zariadenie.

Obsluha zdvíhacieho zariadenia

Ako sme už spomenuli, obsluha stropného zdvíhacieho zariadenia nie je vôbec náročná. Rovnako ako každé zariadenie aj stropný zdvihák má obsiahly návod k obsluhe. Jednotlivé kroky k obsluhe sme pre vás vypichli v nasledujúcich riadkoch.

Na aký účel slúži stropný zdvihák Ergolet?

Stropný zdvihák Ergolet Luna je zdvíhacie zariadenie s koľajou, ktorý bol navrhnutý na uľahčenie premiestňovania imobilných osôb v špecializovaných inštitúciách ako sanatóriá, nemocnice, centrá pre osoby s hendikepom a tiež aj pre domácu starostlivosť.

Zdvihák Luna sa môže používať ako zdvíhacie zariadenie pripevnené na strop, bočné steny alebo ako mobilné zdvíhacie zariadenie v pevnom či
pohyblivom koľajovom systéme. Ergolet Luna je vhodný pri prevoze z postele na vozík, stoličku, do kresla i na toaletu.

Ergolet Luna je zárukou bezpečnosti a kvality

  • Stropný zdvihák Luna sa používa vo vhodnom systéme koľají schváleným spoločnosťou SPIG.
  • Montáž zariadenia vykonajú montéri autorizovaní spoločnosťou SPIG na základe príslušných zaškolení a pokynov výrobcu.
  • Na zariadenie Ergolet Luna dodávané firmou SPIG sa môžu primontovať iba originálne výrobky a doplnky od spoločnosti SPIG.
  • Stropné zdvíhacie zariadenie Ergolet Luna bolo vytvorené pre použitie spolu s rôznymi komponentami, ktoré sú dodávané spoločnosťou SPIG. Pre viac informácii o autorizovaných modeloch si pozrite jednotlivé produkty dodávané spoločnosťou SPIG, uvedené v sekcii Stropné zdvíhacie zariadenia.

Čo je dobré vedieť pred používaním stropného zdvíhacieho zariadenia?

  • Všetky časti stropného zdviháka sa musia správne pripevniť. Na stropnom zdviháku, koľaji alebo závesných slučkách nesmie byť žiadny náznak poškodenia. NIKDY nezačínajte so zdvíhaním v prípade, že máte podozrenie ohľadom možnej poruchy, napríklad ak zariadenie vydáva zvláštny zvuk, sú na ňom uvoľnené slučky a podobne. V takomto prípade zdvihák nepoužívajte a kontaktujte náš servis.
  • Nosnosť stropného zdviháka Ergolet Luna je od 200 do 275 kg. Pri verzii Luna TWIN je nosnosť zdvíhacieho zariadenia až 400 kg. Táto nosnosť sa nesmie nikdy prekročiť. Ak zariadenie používate spolu s inými súčasťami, ako napríklad slučky alebo premiestňovacia koľaj, tak maximálnu nosnosť určuje vždy časť s najmenšou nosnosťou.
  • Zaistite, aby sa pri používaní pomôcky neporanili opatrovatelia ani imobilné osoby.
  • Pri samotnom zdvíhaní imobilnej osoby nikdy nezdvíhajte ZŤP vyššie ako je potrebné.
  • V prípade, že stropný zdvihák Ergolet Luna používate nad vaňou, sprchou alebo v ich blízkosti je potrebné uistiť sa, aby nedošlo k ponoreniu ovládania do vody (pozri odsek 3.4).
  • Zariadenie Ergolet Luna nikdy nepoužívajte v prostredí obsahujúcom chlór či v inom agresívnom prostredí.

Čo všetko by mal opatrovateľ skontrolovať pred používaním stropného zdvíhacieho zariadenia?

  • Stav závesných slučiek,
  • stav a dráhu posunu závesného pásu.

V prípade ak sú závesné slučky alebo závesný pás poškodené, tak zariadenie sa nesmie používať. Taktiež ak zariadenie vydáva neobvyklý zvuk, nie je vhodné používať ho, kým autorizovaní pracovníci našej spoločnosti nevykonajú bezpečnostnú kontrolu.

Súčasť balenia stropného zdviháka

Pred začiatkom využívania stropného zdviháku Ergolet skontrolujte či balenie obsahuje všetky súčasti. Taktiež je dôležité skontrolovať či sú všetky tieto súčasti nepoškodené.

Všetky možné škody či chýbajúce časti nahláste vášmu obchodnému zástupcovi alebo spoločnosti SPIG. Odporúčame vám, aby ste si odložili škatuľu, v
ktorej bolo zariadenie zabalené pre prípad, že sa použije na inom mieste alebo v prípade spätného odoslania pri prípadnej reklamácii.

Ako upevniť a odpojiť stropný zdvihák Ergolet?

Stropný zdvihák Luna možno pripevniť rôznymi spôsobmi tak, aby spĺňal rozličné požiadavky. O spôsobe pripevnenia rozhodne kupujúci spoločne so zástupcom spoločnosti SPIG. Zdvíhacia kazeta zariadenia Luna bola prispôsobená pre pripevnenie jedným z nasledujúcich spôsobov.

Stropný zdvihák s pripevnením na koľaj

V tomto prípade je zariadenie upevnené priamo na koľaji, na ktorej je taktiež umiestnený jazdec upevnenia na jednotku. Na jazdci sa nachádza bajonetový uzáver, aby bolo možné spojenie so zodpovedajúcou objímkou na zariadení.

Upevnenie stropného zdviháku s pripevnením na koľaj

  1. Zdvihnite kazetu zariadenia smerom hore k jazdcu a vložte bajonetový uzáver do zariadenia. Vzhľadom na odpruženie uzáveru pocítite mierny odpor.
  2. Zariadenie otočte o 90° v smere hodinových ručičiek. Keď sa zariadenie dostane do správnej polohy, budete počuť cvaknutie. To znamená, že zariadenie je pripevnené správne. Ak nie je zariadenie Luna pripevnené správne, bezpečnostné elektronické zariadenie zabráni fungovaniu jednotky.

Odpojenie stropného zdviháku s pripevnením na koľaj

  1. Zariadenie odpojíte tak, že ho zatlačíte smerom nahor proti jazdcu (jednotka je odpružená) a otočíte o 90° proti smeru hodinových ručičiek. Pri obsluhe stropného zdviháka nezabúdajte, že zariadenie Luna váži 6,5 kg.

Stropný zdvihák pripevnený na páse

Stropný zdvihák Ergolet Luna je pripevnený k jazdcu na koľaji pomocou pásu s hákom. Pás je kvôli pripevneniu už vopred namontovaný na jednotke Luna.

Upevnenie stropného zdviháku s pripevnením na koľaj

  1. Odpružený hák je pripojený k jazdcu v koľaji. Hák pripevníte k jazdcu a potiahnite smerom nadol, aby sa upevnil. Uistite sa, že hák je dobre upevnený.

Odpojenie stropného zdviháku s pripevnením na koľaj

  1. Po znížení zariadenia na vidlicu vozíka a miernom povolení pása stlačte odpruženú časť háku smerom dovnútra pomocou predĺženej rukoväte. Hák nechajte na predĺženej rukoväti, bude prichystaný pre ďalšie upevňovanie.

Ako pripevniť rameno stropného zdviháka Ergolet?

Pripevnenie priamo na zdvíhaciu kazetu

Závesná tyč sa príslušne pripevní k zvolenej polohe upevnenia zariadenia. Závesná tyč sa pripevní pomocou bajonetového uzáveru, ktorý sa môže pripevniť priamo na kazetu Luna. Závesná tyč sa upevňuje vždy na opačnú stranu ako je pripevnený pás.

Upevnenie závesnej tyče

  1. Zdvihnite závesnú tyč smerom nahor k zariadeniu Luna, pritlačte bajonetový uzáver smerom nahor do príslušného otvoru na zariadení (na opačnej strane ako je pripevnený pás). Pocítite odpor kvôli odpruženiu.
  2. Otočte závesnú tyč o 90° v smere hodinových ručičiek. Keď sa závesná tyč dostane do správnej polohy, budete počuť cvaknutie. Znamená to, že tyč bola pripevnená správne. Ak nie je závesná tyč pripevnené správne, bezpečnostné elektronické zariadenie zabráni fungovaniu jednotky.

Odpojenie závesnej tyče

  1. Pre odpojenie závesnej tyče (bajonetu) stlačte závesnú tyč smerom nahor proti kazete, otočte o 90° proti smeru hodinových ručičiek a odpojte.

Pripevnenie manipulačnej tyče na pás

Na manipulačnej tyči sa nachádza krúžok pre pripevnenie. Na páse zariadenia Luna sa nachádza odpružený hák, ktorý sa do uzáveru závesnej tyče zakladá z boku. Potiahnutím sa dostane na svoje miesto.

Upevnenie manipulačnej tyče

  1. Manipulačnú tyč zdvihnite smerom nahor k pásu a odpružený hák na páse z boku vložte do krúžku. Potiahnite smerom nadol, aby sa hák pripevnil na krúžku manipulačnej tyče. Uistite sa, že je hák bezpečne uzavretý.

Slučky na rameno stropného zdviháka?

Závesné tyče Luna sú navrhnuté na použitie spolu so závesnými slučkami. Závesné slučky majú 2 až 6 závesných pásov a sú navrhnuté pre zdvižné háky s priemerom väčším ako 8 mm.

Naša spoločnosť SPIG nenesie zodpovednosť za poruchy a nehody spôsobené používaním neautorizovaných slučiek. Pri výbere slučiek vám radi pomôžeme. Taktiež vás na spoločnom stretnutí naučíme techniku prevozu a správne používanie slučiek. Za výber vhodnej slučky pre dané potreby a zaistenie správneho upevnenia je vždy zodpovedný opatrovateľ či pomocník.

Ako upevniť slučky na rameno stropného zdviháka

  1. Pás so slučkou prevlečte cez hák v jeho otvorenej polohe.
  2. Pás potiahnite smerom nadol tak, aby sa hák uzavrel. Závesný hák je navrhnutý tak, aby ho váha pacienta pomohla uzavrieť. Po zdvíhaní uvoľníte pás jednoducho tak, že ho potiahnete smerom nahor, aby sa hák otvoril.

Symboly na bočnom displeji pohonu stropného zdviháka

  1. ON – Ak kontrolka nesvieti, zariadenie je v spiacom režime. Kontrolka na stropnom zdviháku sa rozsvieti, keď stlačíte tlačidlo so šípkou hore (3) alebo dole (4) na ručnom ovládaní.
  2. BATT – Zobrazuje stav batérie.
  3. ŠÍPKY – Nachádzajú sa na obidvoch postranných displejoch. Zariadenie uvediete do požadovaného smeru stlačením a podržaním šípky hore alebo dole. Pohyb zastavíte uvoľnením tlačidla. Funguje len keď je zapojené ručné ovládanie a kontrolka (1) musí svietiť.
  4. ŠÍPKY
  5. VSTUP PRE RUČNÉ OVLÁDANIE – Slúži pre zapojenie ručného ovládania.
  6. DODÁVATEĽSKÉ A SERVISNÉ ÚDAJE
  7. NÚDZOVÉ ZNIŽOVANIE – Používa sa v situáciách, pri ktorých je potrebné bezpečne znížiť pacienta v prípade poruchy zdviháka. Aby sa zariadenie znižovalo musíte tlačidlo držať stlačené. Počas tohto úkonu budete počuť pípanie. Znižovanie sa začne po 5 sekundách. Funguje len keď je zapojené ručné ovládanie a kontrolka (1) musí svietiť.
  8. NÚDZOVÉ ZASTAVENIE – Stlačením núdzového tlačidla sa zariadenie ihneď zastaví. Stlačte tlačidlo „reset“ na 5 sekúnd a funkcia sa opäť aktivuje.

 Symboly a funkcie na ovládači

  1. ON – Kontrolka sa ovládači stropného zdviháka sa rozsvieti, keď stlačíte tlačidlo so šípkou hore (3) alebo dole (4).
  2. BATT – Zobrazuje stav batérie.
  3. ŠÍPKY – Zariadenie uvediete do požadovaného smeru stlačením a podržaním šípky hore alebo dole. Pohyb zastavíte uvoľnením tlačidla.
  4. ŠÍPKY
  5. AKTIVOVACIE TLAČIDLO „RESET“ – Používa sa pre opätovnú aktiváciu zariadenia po jeho zastavení pomocou tlačidla „stop“ alebo po jeho uzamknutí. Pre opätovnú aktiváciu zdviháka podržte toto tlačidlo po dobu 5 sekúnd. Toto tlačidlo sa rovnako používa na uzamknutie funkcií, aby sa zabránilo nežiadanej manipulácii. Tlačidlo podržte po dobu 5 sekúnd, a po rozsvietení kontrolky sa funkcia aktivuje.
  6. NÚDZOVÉ ZNIŽOVANIE POLOHY – Používa sa v situáciách, pri ktorých je potrebné bezpečne znížiť polohu pacienta v prípade poruchy zariadenia. Aby zariadenie znižovalo polohu, musíte tlačidlo držať stlačené. Počas tohto úkonu budete počuť pípanie. Znižovanie sa začne po 5 sekundách. Ak je zariadenie v spiacom režime, stlačte šípku hore alebo dole.
  7. TLAČIDLO „STOP“ – Toto tlačidlo okamžite zastaví všetky funkcie. Stlačením tlačidla „reset“ / „lock“ na 5 sekúnd sa funkcie opäť aktivujú.

 U nás v SPIGu pomáhame imobilným a hendikepovaným osobám už viac ako 25 rokov. V našej ponuke nájdete okrem zvislej plošiny množstvo ďalších pomôcok, vďaka ktorým pomáhame uľahčovať život. Potrebujete pomôcť alebo poradiť? Obáťte sa nás. Okrem výberu pomôcky vám pomôžeme aj s vybavením peňažného príspevku.

Potrebujete poradiť?

Máte otázky alebo potrebujete poradiť?

Náš tím SPIG je tu pre vás. Neváhajte sa na nás obrátiť v prípade otázok o našich zariadeniach, inštalácii alebo čohokoľvek iného.

Vaše bydlisko, prípadne miesto realizácie
*
Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Mohlo by vás zaujímať